Μήπως έτσι ολοκληρώνεται το σχέδιο;

2013-09-07 16:24

 

Γράφει ο Ζαφείρης Σπ. Χρήστος

 

Τον τελευταίο καιρό οι κάτοικοι των νήσων Κάλαμος και Καστός βρίσκονται σε εγρήγορση και έντονη ανησυχία εξαιτίας των εγκληματικών σχεδιασμών για το φυσικό-θαλάσσιο περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής καθώς υπάρχουν σχέδια για εγκατάσταση τεράστιων υδατοκαλλιεργειών, οι οποίες θα επιφέρουν ανυπολόγιστη καταστροφή και υποβάθμιση του περιβάλλοντος. Ύστερα από τη σύνταξη μιας μελέτης που εκπονήθηκε κατ’ εντολήν του Συλλόγου Ελλήνων Θαλασσοκαλλιεργητών (ΣΕΘ), οκτώ υπουργοί της κυβέρνησης Παπανδρέου, ανάμεσα στους οποίους και ο κ. Γερουλάνος -ένας από τους μεγαλύτερους ιχθυοκαλλιεργητές της χώρας, καθώς στην οικογένειά του ανήκει η εταιρεία «Ιχθυοτροφεία Κεφαλονιάς», και η σύζυγός του Λάρα Γερουλάνου είναι διευθύνουσα σύμβουλος στην εν λόγω επιχείρηση-, θεσμοθέτησαν ως «Χωροταξικό Πλαίσιο των Υδατοκαλλιεργειών». Μάλιστα, τις προηγούμενες μέρες συναντήθηκαν εκπρόσωποι των νήσων και απεφάσισαν τη δημιουργία επιτροπής αγώνα ενάντια στην υλοποίηση αυτών των σχεδίων. Μέχρι στιγμής έχουν συγκεντρωθεί περισσότερες από 1.000 υπογραφές, καθώς το σχετικό κείμενο υπογράφουν τόσο ντόπιοι όσο και αλλοδαποί, κυρίως Γάλλοι, που έχουν σπίτια στην περιοχή. 

Τα νησιά αυτά είναι δύο από τα ομορφότερα νησιά του Ιονίου. Καταπράσινα, νησιά ηρεμίας με πανέμορφες παραλίες κοντά στο Μύτικα και τα δυτικά παράλια της Αιτωλοακαρνανίας. Το μέλλον των νησιών αυτών είναι ο τουρισμός και η προστασία του περιβάλλοντος της περιοχής, χερσαίου και υδάτινου. Η τουριστική ανάπτυξη αυτών των επίγειων παραδείσων είναι ανύπαρκτη. Οι δε υποδομές- όσον αφορά αξιόλογες τουριστικές εγκαταστάσεις σε αυτά τα νησάκια- παντελώς απούσες. Η οικονομική ανάπτυξή τους οφείλει να επέλθει από υγιείς επενδύσεις στον τουριστικό τομέα και όχι σε κλουβιά!

Επιπλέον, οι άνθρωποι που παραθερίζουν τους καλοκαιρινούς μήνες στην περιοχή αυτή τι πρέπει να κάνουν; Να πάψουν να παραθερίζουν επειδή δε θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις θάλασσες της περιοχής εξαιτίας της μόλυνσης των υδάτων; Πρέπει, δηλαδή, να θυσιαστεί το κοινό καλό και συμφέρον για να επιτευχθεί ο πλουτισμός συγκεκριμένων επιχειρηματιών που αντιλαμβάνονται την περιοχή αποκλειστικά και μόνο ως «καλό φιλέτο σολομού» με εύπιστους πολίτες, από τους οποίους-μερικούς- άμα τους «μπουκώσουν» με μερικά ευρώ τους έκλεισαν το στόμα! Τους δε υπολοίπους θα τους τάξουν εργασία και επετεύχθη το κόλπο!

Το ιδιαίτερα ανησυχητικό στην υπόθεση αυτή είναι το γεγονός ότι όλα αυτά γίνονται με την ανοχή του Κράτους. Ποιο Κράτος θα μου πεις; Το ξεχαρβαλωμένο, στο οποίο τα συμφέροντα των ολίγων επικρατούν και θεριεύουν εις βάρος των υπολοίπων; Αξίζει, πάντως, στο σημείο αυτό να διερωτηθούμε: μήπως στη συγκεκριμένη περίπτωση η ανοχή αυτή υπαγορεύεται από ανώτερες δυνάμεις και συγκεκριμένα από αυτή που λέγεται Τρόικα; Ο ισχυρισμός αυτός δε φαντάζει σενάριο επιστημονικής φαντασίας (παρόλο που το Υπουργείο Οικονομικών διαψεύδει την ύπαρξη τέτοιων προτάσεων), αν λάβουμε υπόψη μας αυτά που ακούγονται περί προτάσεως της Τρόικα για εκκένωση νησιών με λιγοστό πληθυσμό, με την αιτιολογία ότι είναι ασύμφορο για τον κρατικό προϋπολογισμό να συντηρούνται. Αποτελούν βαρίδια για το πρόγραμμα (εγώ θα το χαρακτηρίσω καταστροφής) που εφαρμόζουν. Και εγώ τους απαντώ ότι βαρίδια είναι αυτοί και οι υποταγμένοι που τους υπηρετούν και όχι οι άνθρωποι των περιοχών αυτών! Αυτοί μπορεί να τους βλέπουν ως αριθμούς, εμείς τους βλέπουμε ως συνανθρώπους που έχουν το δικαίωμα να ζουν στον τόπο που είναι οι ρίζες τους και κανένας δε θα τους εξαναγκάσει με τρομοκρατίες να εγκαταλείψουν τα εδάφη τους. Το σχέδιο είναι σαφές: υποβάθμιση σε απερίγραπτο βαθμό, η οποία θα εξαναγκάσει σε αποχώρηση. Μου δημιουργείται μια απορία: γιατί δεν έκαναν σχέδια για εγκατάσταση αυτών των Υδατοκαλλιεργειών σε κολπίσκους του συμπλέγματος των Εχινάδων νήσων; Ναι, ναι κοντά στο νησί που αγόρασε ο εμίρης του Κατάρ απέναντι από τον Αστακό για να’ χει και ψάρια φρέσκα κοντά του να τρώει.